Musea en erfgoed in Ath​
11 elementen​

Het Reuzenhuis heeft haar deuren heropend in Ath na uitgebreide renovatiewerkzaamheden.

Een moderner en intuïtiever brengt een nieuwe visie van het verleden van de stad en van haar befaamde ducasse.

De permanente tentoonstelling, gehuisvest in het kasteel Cambier, beslaat nu 2 verdiepingen en omvat uitzonderlijke erfgoedstukken.

U zult het boeiende universum van 7 legendarische reuzen ontdekken, symbolen van de plaatselijk folklore, tijdens een bezoek van 1,5 of 2 uur, naar keuze (groep onder reservatie)

Wist je dat Ath twee reuzen heeft van 12m hoog?

Deze grote houten boten, meer specifiek eikenhout, worden bewaard in het Gallo-Romeins museum…

Dit stenenmuseum heeft onderdak gevonden in het huis van de meesters van de steengroeven middenin een groene omgeving.

 Je leert welke technieken er zijn voor het steenhouwen en je merkt hoe de arbeiders in de steengroeven leefden…

In dit museum draait alles rond het kaatsspel, dat een sterke reputatie heeft in deze streken. Op een aantrekkelijke manier maak je kennis met het spel, vroeger en nu, ook bekeken door een sociologische en ethnografische bril

De Burbanttoren is een geklasseerd erfgoedmonument van Wallonië in Engels-Normandische stijl. De toren is 20 m hoog en 14 m breed en de muren zijn 4 meter dik. Het is dan ook een militair fort van het hoogste kaliber…

Beleef de antieke cultuur in het hartje van Belgisch Gallië langs een een oude Romeinse Weg! De Romeinse Weg van Bavay naar Velzeke was een belangrijke vervoersas in het noorden van Gallië…

Blauwe lichtjes leiden je in de nacht langs de oude loop van de Dender. Ze nemen je mee op het ‘lichtjescircuit’ naar niet te missen plekken in de stad…

Religieus erfgoed

Ondanks een bewogen geschiedenis heeft Ath interessant civiel, militair en religieus erfgoed kunnen bewaren. De Dienst voor Toerisme organiseert geleide bezoeken van de stad op aanvraag.

De oudste getuige is zonder twijfel de Burbanttoren, opgetrokken in de 12-de eeuw door graaf Boudewijn IV van Henegouwen. Het gebouw staat geklasseerd als erfgoed van Wallonië…

De “Blanc Moulin” – Witte Molen in Ostiches is een bakstenen torenmolen met een draaiende kop.  Het werd gebouwd door Jean-Baptiste Deltenre in 1789 op een plaats genaamd Pidebecq. Sinds de restauratie in 2000 trekt de molen veel publiek tijdens het “Molenfestival” dat elke eerste zondag van juli wordt gehouden. Te bezoeken op zondagnamiddag van april tot september.

In 1817 nam de smid Alexis Lizon zijn intrek in de smederij van Ostiches. Ondanks de stopzetting van zijn activiteiten in de jaren 1980 is de smidse min of meer in haar oorspronkelijke staat gebleven. Sinds 2000 wordt ze gereactiveerd door enthousiastelingen die regelmatig de activiteit van een landelijke smederij promoten.

Via Tenera

La Via TENERA is de route naar Santiago de Compostelle, die de Dender volgt langs Aalst, Lessen, Ath en dan verderloopt naar Valenciennes. Hiervan getuigt de aanwezigheid van hospitalen van Sint-Jacob en broederschappen van Sint-Jacob sinds de 14e eeuw in deze grote steden.

Spring naar de inhoud