Ambiorix
De ducasse

Het vierde weekend van augustus is een weekend vol dans voor de inwoners van Ath en dat al meer dan vijf eeuwen op rij. De reuzendragers leveren daarbij een huzarenwerk, door rond te dansen met op hun schouders een houten reus van verschillende meters hoog, die meer dan 100 kg weegt. Meer dan 50.000 bezoekers zakken af naar deze stoet met de reus Goliath als hoofdrolspeler (in het plaatselijk dialect wordt hij Gouyasse genoemd). 

De Ducasse van Ath is een populaire traditie van de stad Ath in het Belgische Henegouwen. Sinds de Middeleeuwen is de processie uitgegroeid tot een feest, dat verschillende dagen duurt, en waarin alles draait rond de reuzen, de praalwagens en de historische figuren.  

Sinds de 15-de eeuw is het fenomeen van de ‘reuzen’ sterk aanwezig in processies en optochten, carnavalstoeten of publieke feesten in West-Europa. De politieke, economische of culturele context is veranderd, maar de reuzen zijn blijven bestaan op plaatsen waar de traditie sterk leefde bij de bevolking. De Ducasse is ontstaan uit processies en is blijven bestaan omdat de mensen erg gehecht zijn aan de reuzen en aan de traditie van de dragers. Zo werd de Ducasse hét feest van de streek. Men kijkt er erg naar uit en dankzij de Ducasse zijn er ook verschillende andere culturele events die doorgaan.

Download de applicatie van de Ducasse

Spring naar de inhoud