Op de zaterdag van de Ducasse, na het gevecht tussen David en Goliath, ontvangen de families in Ath hun gasten voor een stukje traditionele mastellentaart. Dit heerlijke dessertje is al gekend sinds de 19-de eeuw. Maar toen was het recept toch behoorlijk verschillend, want er kwamen kaas, noten en boter aan te pas, terwijl je nu een paar zachte, droge mastellenbroodjes, macarons en amandelen nodig hebt.
De snoepwinkel Pilate zet de traditie van de macarons van Sint-Jozef door. Deze zoete lekkernijen in gedraaide vorm worden in maart verkocht op het feest van deze patroonheilige van de timmerlieden. In het Ath van de 19-de eeuw werkten vele arbeiders in de houtindustrie. Men zegt dat de vorm van de koekjes herinnert aan een houtspaander of aan een krukas, het gereedschap van de timmerman.
In 2014, om het 13 jaar bestaan van het eerste brouwsel van de Gouyasse te vieren, zijn alle reuzen van Ath bijeen gekomen om de ‘Rondeau des Géants’ te creëren. De typische bieren van de ‘Brasserie des Légendes’ kregen op die manier allemaal de naam van één van de reuzen.
De Markt van lokale producenten gaat elke laatste vrijdag van de maand door, van 17u tot 20u in het Institut St François, rue de Pintamont 28 in Ath.
De Markt van lokale producenten van Ath laat je toe om lokaal te consumeren en kwaliteitsproducten te kopen, die goed zijn voor de gezondheid en voor de planeet.
De donderdagmarkt is een gewoonte voor de inwoners van Ath. Op de Grote Markt van Ath ontmoet je vele marktkramers, die allerlei winkelwaar uitstallen. Fijnproevers moeten beslist ook richting de Sint Juliaankerk, waar je terecht kan voor groenten en fruit, vleeswaar en kazen…